Vajen van den Bosch: “Zingen en spelen is niet alleen wat ik doe, het is wie ik ben”

0

“Ach, dit zal een paar weken duren, dan gaan we weer gewoon.” Dat was de eerste gedachte van Vajèn van den Bosch toen de musical Kinky Boots door corona plots stopgezet werd. Het bleek achteraf toch heel anders te lopen. Toch weet Vajèn zichzelf echt wel bezig te houden: “Deze periode heeft me nog meer doen inzien hoe diep de liefde voor mijn werk in me zit.” We spreken Vajèn over de afgelopen tijd en over de aankomende kerstdagen.

Kinky Boots was al een eind onderweg wanneer ze noodgedwongen moesten stoppen: “Achteraf hadden we dus de laatste voorstelling gespeeld zonder het te weten… en dat is toch wel pijnlijk hoor!” Wel kreeg ze op de valreep de kans haar zusje Venna te zien spelen in de musical Lazarus in het DeLaMar Theater: “Ze had al vaker gespeeld, maar omdat ik zelf speel was dit de eerste keer dat ik kon komen kijken. Ze was zo goed en prachtig, ik was zo trots! Dat had ik niet willen missen.”

“Ik wil me niet laten leiden door angst”

We bespeuren in deze uitspraak een hoop positiviteit bij Vajèn en dat blijkt te kloppen. Zo vertelt ze hoezeer ze geniet van haar nieuwe huisje aan het water in Amsterdam, van de bijzondere en intieme sfeer met maar 30 mensen in de theaterzaal, de creativiteit van theaters en dat ze ondanks de uitdagingen nog steeds honderd procent geniet van wat ze doet: “Natuurlijk gaat er van alles door mijn hoofd en voelt het soms heel angstig. Maar ik wil me niet laten leiden door angst. Dat helpt me niets.”

“De club mensen met wie ik dit deel is heel fijn”

De afgelopen maanden heeft Vajèn dan ook niet stilgezeten: “Gek genoeg ben ik nog steeds wel echt bezig geweest. Ik heb veel concerten gedaan en dat vergt veel voorbereidingen. Ik heb gewerkt als stemactrice én mijn eerste luisterboek ingesproken, dat vond ik heel leuk. Verder heb ik een gastrol mogen spelen als de pop Gwendolyn in de Vlaamse serie De Nachtwacht. Maar ook mooie projecten als het lied Zon – speciaal voor de mensen in de zorg – en meer mooie kleine dingen met veel waarde.”

Wat acteren betreft is Kinky Boots zeker niet de laatste theaterproductie waarin Vajèn heeft gespeeld. In het voorjaar stond ze in het DeLaMar in En de laatste doet het licht uit en daarna kwam de musical Murder Ballad op haar pad: “Het heeft heel goed uitgepakt. Regisseur Florus heeft er iets geweldigs van gemaakt. En de anderhalve meter afstand van elkaar wanneer we zingen heeft hij gebruikt als kracht, niet als aanpassing. De club mensen met wie ik dit deel is heel fijn. We hebben samen dit project gestart en alles gedeeld, ook het risico, vol spanning of het zou gaan lukken. En de muziek en liedjes zijn te gek!”

Ook haalt Vajèn veel dankbaarheid uit haar werk voor Stichting Gilat, dat interactief kindertheater verzorgt in academische kinderziekenhuizen: “Het is een prachtige stichting en het is zó belangrijk voor deze kinderen en hun families. Het geeft een gevoel van dankbaarheid, dat ik kinderen even iets leuks kan bieden. En dat door iets heel kleins: even ‘er zijn’, even een liedje of een praatje, zo eenvoudig eigenlijk. Dat besef is bijzonder.”

Warme herinneringen aan overleden grootouders

Zin in kerst heeft Vajèn zonder meer. Zoals veel mensen heeft ze haar vaste familierituelen: “Ik houd van kerst: samen thuis met mijn zusje en ouders de boom opzetten, keihard kerstmuziek op, en alles uitpakken en in de boom hangen. We hebben altijd een hele grote kerstboom die we samen gaan uitzoeken in het tuincentrum. Alles wat uit de dozen van zolder komt heeft wel een beetje een verhaal, omdat het door de jaren heen verzameld is. We hebben heel veel dingen – engeltjes, diertjes, kerstmannetjes, sterretjes – zoveel, maar zo gezellig!”

Andere kersttradities zullen helaas niet meer terugkeren dit jaar. In ruim anderhalf jaar tijd heeft ze twee oma’s en een opa verloren. “We gingen altijd op eerste kerstdag naar mijn opa en oma. Dan stond de koffie al klaar, allerlei taarten op tafel en op ons bordje een heel mooi kerstcadeautje. Daarna was het een spelletje, kletsen en tv en ‘s avonds het kerstdiner. En dan oma die veel tijd in de keuken stond en geen hulp wilde!” Het is verdrietig om zulke warme tradities los te laten, maar Vajèn kijkt er ook met veel genoegen op terug: “Deze herinnering zal er altijd zijn als ik aan kerst denk, en dat is toch een heel fijn iets om te hebben. En we maken elk jaar nieuwe kerstherinneringen erbij, toch?”

Single Bitterzoet smaakt naar meer

De afgelopen periode kon Vajèn zich volop storten op haar eigen muziek, wat resulteerde in haar eerste solosingle: Bitterzoet. We vragen ons af of het aangrijpende nummer voort is gekomen uit het overlijden van haar grootouders: “Dit lied gaat niet speciaal over mijn oma’s en opa. Voor mij kan het over heel veel gaan en ik hoop dat mensen er uit kunnen halen wat het voor hen betekent. Wat ik vooral met dit lied wil meegeven is dat – hoe je iets of iemand ook mist – toch het gevoel van ‘blij zijn dat het er is geweest’, veel sterker is dan het gevoel van missen.”

En wat betreft de muziek zal Vajèn voorlopig niet stilzitten! Zo start ze in het nieuwe jaar met de tour van Stayin’ Alive Disco Fever, een muzikale theatershow vol disco en nostalgie. Verder blijft ze geheimzinnig: “Er komt nieuwe muziek aan. En ik heb meer plannen en leuke dingen in het vooruitzicht voor 2021… maar dat komt later!”

Vajèn van den Bosch – Bitterzoet

“We hebben jullie liefde nu harder nodig dan ooit!”

Ten slotte heeft Vajèn nog een boodschap voor de theaterfans thuis: “Jullie weten hoe belangrijk jullie voor ons zijn, en wij in de theaterwereld hebben jullie liefde nu harder nodig dan ooit! Verder wens ik iedereen het allermooiste voor een goed, gezond, gelukkig, fijn, muzikaal, creatief, gezellig, fantastisch en liefdevol 2021!”

Vajèn van den Bosch speelde de afgelopen jaren in meerdere succesvolle musical- en theaterproducties, waaronder The Sound of Music, Grease, On Your Feet!, Cirque du Soleil Paramour en Kinky Boots. In 2021 wordt de tour van Murder Ballad hervat en start de tour van Stayin’ Alive Disco Fever.

Share.